Hvala vam!

Sačuvali ste Nulu, najveći vodeni bunar u Bosni i Hercegovini

Na 18. sjednici Općinskog vijeća Vareš načelnik Zdravko Marošević je "uz službeno saopštenje informisao javnost da se od aktivnosti projekta VAMOS na području naše općine odustalo..."

Od aprila ove godine, u sklopu projekta VAMOS, u vareškom jezeru Nula bilo je planirano testiranje i monitoring utjecaja na okoliš prototipa bagera za podvodno rudarenje. Projekat u službenoj dokumentaciji predviđa niz rizika po okoliš i život jezera, te su građani i prijatelji Vareša sa preko 2500 glasova poslali jasnu poruku da ne žele biti pokusni kunići za testiranje alternativnih metoda rudarstva.

Nakon niza molbi, pritiska javnosti i medija, otvorenih pisama i zahtjeva za pristup informacijama implementatorima projekta, Delegaciji Evropske unije u BiH, Općinskom načelniku, Općinskom vijeću, Agenciji za vodno područje rijeke Save, Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu,... i ko zna kome ne, nešto od svega urodilo je plodom, kod nekoga je prevladao razum... ili račun. Dal kod implementatora projekta ili kod nekoga iz nadležnih institucija, nije ni bitno. 

Bitno je da je Vareš sačuvao čistu vodu i čist obraz, da nismo spali baš tako nisko da se na nama testiraju alternativne metode eksploatacije i da sad znamo da šuti - trpi ne pije vode u Varešu.

Veliko hvala na velikoj pomoći nevladinim organizacijama Eko akcija i Jedan grad, jedna borba, te udruženju Aarhus Centar u BiH. Veliko hvala svim medijima, institucijama i pojedincima koji su prepoznali problem i pomogli da spasimo jezero Nula u Varešu, najveći vodeni bunar u Bosni i Hercegovini. Hvala i onima što su odustali.

Hvala i Varešanima i prijateljima i bujrum na Nulu :)


Jezero Nula je ogromni bunar čiste vode na par minuta šetnje od Vareša. Najveća je vodna akumulacija u ZE-DO kantonu i širem okruženju. Dugo je 610, široko 320 i duboko više od 100 metara. Nastalo je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća na nekadašnjem površinskom kopu rudnika željeza - Smreka i jedino je dobro koje je građanima Vareša ostalo od rudarske prošlosti. Koristi se kao kupalište i poribljava od samog nastanka, a nikad nije bilo u boljem stanju nego danas. Na osnovu detaljnog elaborata iz 2011. i analize uzorka iz 2018. godine voda u jezeru Nula ima karakteristike izvrsne vode za kupanje i rekreaciju.