Otvoreno pismo načelniku Općine Vareš

Zaustavite manipulacije i politiziranje VAMOS problema

 

Poštovani gospodine Marošević,

nakon što su i mediji prepoznali problem i besmislenost testiranja alternativne metode rudarstva u bivšem rudniku u kojem ta metoda nije ni primjenjiva i koje bi sasvim sigurno negativno utjecalo na Vareš, gospoda koja je VAMOS projekt dovela u Vareš i koja od samog početka zna za rizike testiranja sakrila se i odlučila da ne daje izjave za medije nego da načelnika Općine Vareš postavi za glasnogovornika. Zavadi pa vladaj.

Razumijemo da ste se našli pod ogromnim pritiskom implementatora projekta, viših nivoa vlasti i ambasadora vrlo moćnih zemalja ali vas molimo da ne dopustite da se manipulacijama i izbjegavanjem odgovornosti odgovornih, problem premjesti na lokalnu razinu i stvara bilo kakav jaz između građana i institucija Općine Vareš. Nepotrebno.

Apsolutno je nepotrebno i da se u Varešu prave grupe "za" ili "protiv" VAMOS projekta kada se radi o interesima proizvođača stroja protiv interesa i životne sredine građana Vareša. Svih nas.

Upoznavanje sa projektom ne znači ništa

VAMOS projekat prezentiran je u Općini Vareš još 2016. godine ali samo kroz promotivne materijale i benefite za proizvođače stroja u slučaju da se metoda pokaže isplativom. Na isti način sa projektom su upoznate i ostale institucije u Bosni i Hercegovini.

Sve bitno je sakriveno. Na rizike koje testiranje donosi u Vareš, institucije i građani Vareša nisu ni upozoreni. Institucije nadležne za vodne dozvole nisu ni upoznate sa projektom. Vladi FBiH prezentirana je suprotna aktivnost.

To što nenadležni ministri potpisuju naručena pisma, uz paušalne ocjene da se ovakvim projektima približavamo Evropskoj uniji i da se radi o "ekološki prihvatljivoj opremi", također ne vrijedi ništa.

Evropskoj uniji nećemo se približiti uništavanjem okoliša i prihvatanjem da budemo poligon za testiranje opasnih projekata kompanija sa sjedištem u zemljama koje izlaze iz Evropske unije.

VAMOS robota nećemo odlagati na Koti (nadamo se) da bi nas brinula "ekološka prihvatljivost opreme". Brine nas utjecaj jednokratne posjete i planiranih aktivnosti VAMOS testiranja na naše jezero i okoliš.

Zašto se trudimo?

Svi mi koji trošimo svoje vrijeme i živce, prevodimo dokumente, čitamo zakone, molimo za pomoć, tražimo informacije od nadležnih institucija i stavljamo se pod neželjeni medijski i svaki drugi pritisak samo se trudimo da se zaštiti naša i vaša životna sredina i interesi.

Dobrim dijelom radimo i posao koji su trebale raditi općinske službe nakon što su upoznate sa dokumentom "Mine site data collection Smreka - Vareš".

Niko ne izmišlja nikakve opasnosti. Sve je vrlo jasno navedeno u projektnoj dokumentaciji. I zato gospoda šuti i muti.

Svi smo odgovorni što se nismo ranije zapitali zašto na "upoznavanje" sa VAMOS projektom nisu pozvani naučnici i ekolozi, nego službe civilne zaštite, hitne pomoći i vatrogasci, što smo naivni i već stoljećima vjerujemo da će se eksploatatori odgovorno ponašati prema vareškoj prirodi. A nikad nisu.

Prema planu, jedini koji preuzimaju rizik VAMOS testiranja su građani Vareša. VAMOS konzorcij je na sve opasnosti jasno upozorio lokalne partnere, lokalni partneri su odgovorili, može nije problem, ali se nisu potpisali, niti nadležno Ministarstvo niti Agencija nisu izdali vodne akte za planirane aktivnosti i bilo šta da se desi niko neće ni snositi odgovornost niti nadoknaditi štetu.

Molimo vas da zadužite općinske službe da ispitaju da li su za planirane aktivnosti ispunjeni zakonima propisani uvjeti. Umjesto pisama ministara, zatražite da vam se dostavi prevod VAMOS dokumenata, studija o procjeni utjecaja na okoliš, prethodna vodna saglasnost, nulto stanje okoliša, urbanistička saglasnost,...

Šta će nam prljava voda?

Stvar sa jezerom je vrlo jednostavna. Mi ne štitimo nikakav biser prirode, nego slučajno nastalo ali veliko bogatstvo. Uz par spomenika, jezero Nula je jedino dobro koje nam je ostalo od rudarske prošlosti. Najdublji i najveći vodeni bunar u Bosni i Hercegovini. I šire. Rezervoar sa više od šest miliona kubnih metara čiste vode. Napunjen ribom. Čistu vodu možemo koristiti na veliki broj načina, prljavu gotovo nikako. Zašto da rizikujemo trovanje vode i ribe!?

Čak i kad bi testiranje prošlo bez najmanjeg incidenta, samim radom bagera na dnu jezera, nemoguće je da voda ostane čista. Koliko vremena bi trebalo da se vrati na sadašnju kvalitetu? Niko ne zna.

VAMOS konzorcij je BiH partnere u projektu otvoreno upoznao sa svim rizicima. Neko iz BiH je odgovorio otprilike ovako: "Nema veze što je opasno, to je stari rudarski kraj, vole oni opasno. Samo vi dođite i radite šta hoćete. Pod vodom je, ne vidi se i zabranit ćemo pristup. Ribe nisu endemske pa nije ni bitno ako ih pobijete. Ne treba prosipat puno otrova, al malo može. Nema nikakvih klizišta. Voda u jezero ulazi nadzemno i podzemno ali Smreka je beskonačna posuda i voda nikud dalje ne ide." Parafrazirano i sarkastično ali sadržaj dokumenta je i gori.

Kada su došli u posjetu lokaciji, evropski VAMOS partneri su vidjeli da je u aplikaciji iznesen niz neistina, što potvrđuje i dokument "Mine site visit report - Vares" ali su i zaključili da u Varešu mogu raditi šta hoće i prihvatili ponudu. Zašto da ne!? I mi bi da smo na njihovom mjestu.

Ali nismo. Mi ostajemo živjeti pored naše bare sa više od 6 miliona kubika vode. Pitanje je kakve. Čiste, prljave ili otrovne?

Ne želimo biti pokusni kunići

Nakon što je Vareš nemilosrdnom eksploatacijom rude i šumskih bogatstava doveden do iznemoglosti od nas se traži da budemo i pokusni kunići za testiranje alternativnih metoda eksploatacije. Ne želimo!

Analogno bi bilo da pristanemo na testiranje neželjenih pojava alternativne medicine za bolest koju nemamo.

Zaustavimo politiziranje ekološkog problema

Ne dopustite da vas se dalje koristi kao glasnogovornika VAMOS projekta, da bez razloga gubite povjerenje i podršku građana i da se u medijima stvara slika da je ovo borba između građana i općinske vlasti. Jer nije! Ovo je borba za zaštitu životne sredine. Ni manje ni više.

Molimo vas da dalje samo insistirate na provođenju zakona i da dopustite da svi zajedno pomognemo da se sačuva dobro koje nam svima jednako pripada i koje imamo i pravo i obavezu štititi. Trebat će nam čista voda.

Hvala vam,


Potpisi