Snimljeno je, dakle postoji

Prilog Federalne televizije o VAMOS testiranju


Par napomena:

Ne planira se vršiti podvodno miniranje. Radi se o bageru koji bi frezao po dnu jezera, ruda bi se zatim ispumpavala na površinu, a voda i jalovina vraćale u jezero.

Jezero Nula je jezero već 25 godina, a rudnik Smreka je i službeno bivši već 21 godinu. Kao i sve površinske vode koje nisu vode prve kategorije, jezero Nula je vodno dobro druge kategorije. Put do jezera i dio zemljišta na kojem se jezero nalazi su javno dobro putevi.

Sasvim je nepotrebno da se načelnik ljuti na građane koji samo upozoravaju na opasnosti koje su pretpostavljene u upitniku koji je napravljen od strane proizvođača stroja, "svjetskih mozgova". Problem je što odgovori koje su naši mozgovi poslali nisu ispravni.

Npr. na pitanje o utjecaju na zdravlje stanovništva u slučaju da dođe do zagađenja površinskih i podzemnih voda, odgovoreno je da ne postoje studije koje pokazuju da voda otječe iz kopa.

Gospodin Rudež kaže da su "štete skoro zanemarive i minimalne", ali pitanje je u odnosu na šta su štete zanemarive!? Koja je to dobit koju Vareš ostvaruje od ovog projekta da bi bilo razumno prihvatiti bilo kakve štete za okoliš?

Možda su zanemarive za nekoga ko živi dovoljno daleko od Vareša, ali za ribare i djecu koja se kupaju u jezeru ne mogu biti zanemarive.

Ispada da uništavamo okoliš i rizikujemo zdravlje samo da bi se "čulo za Vareš". Jel ima neki drugi razlog? Neki Prihvatljiv. Realan? Razuman? Razumljiv? Ekološki? Turistički? Ljudski? Vareški? Evropski?

Dajte nam bilo šta. Samo da se ne osjećamo kao miševi za testiranje novih tehnologija. Ili ipak jesmo!?

 

VašVareš / Nenad Lučić